Tag: 贵族宝贝AFR


The Capers / RT+Q Architects


first_img Malaysia Projects Photographs “COPY” 2015 ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/633637/the-capers-rt-q-architects Clipboard Save this picture!Courtesy of RT+Q Architects+ 20 Share ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/633637/the-capers-rt-q-architects Clipboard Year:  CopyHousing•Kuala Lumpur, Malaysia Architects: RT+Q Architects Year Completion year of this architecture project center_img Housing The Capers / RT+Q ArchitectsSave this projectSaveThe Capers / RT+Q Architects The Capers / RT+Q Architects ArchDaily CopyAbout this officeRT+Q ArchitectsOfficeFollowProductsWoodSteelConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingKuala LumpurHousingResidentialMalaysiaPublished on May 24, 2015Cite: “The Capers / RT+Q Architects” 23 May 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodClick Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownAcousticKvadrat AcousticsAcoustic Panel System in AMOREPACIFIC HeadquartersStonesCosentinoSilestone® Surfaces – Loft SeriesWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt PlazaTiles / Mosaic / GresiteLove TilesPorcelain Tiles – NestAluminium CompositesMetawellAluminum Panels for Interior DesignMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Double Lock Standing SeamStoolsWilkhahnOffice Stool – Aline-SBulbs / Spots / Wall LightsUniosHorticultural Luminaire – Kobe FloMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream “COPY” Year:  2015 Photographs:  Courtesy of RT+Q ArchitectsSave this picture!Courtesy of RT+Q ArchitectsRecommended ProductsCompositesULMA Architectural SolutionsPolymer Concrete Facade in Sinafer HeadquartersSystems / Prefabricated PanelsKalwall®Pre-engineered StructuresFiber Cements / CementsRieder GroupFacade Panels – concrete skinMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapText description provided by the architects. The Capers is a mixed residential development comprising two 36-storey towers and two 5-storey blocks of residential apartments, rising from the piano nobile of a landscaped carparking podium. It is located amidst the suburban sprawl of Sentul, 5 km north of the Kuala Lumpur city-centre. It occupies 4.3 acres amongst various other land-parcels within the larger Sentul Masterplan. It is developed by YTL LAND under the leadership of Dato Yeoh Seok Kian — mastermind, risk-taker and visionary.Save this picture!Courtesy of RT+Q ArchitectsTHE AESTHETIC IDEAThe search for architectural form began from an interpretation of the site: its flat terrain and geography, and its rugged landscape of greenery and parks. The organic form of the towers drew inspiration from the soft billowing ‘lalang grass’ and weeds that grow wild in the area.Save this picture!Courtesy of RT+Q ArchitectsThe meandering and free form of The Capers complement, in a counter-intuitive manner, the shapes and rigorous geometry of the other tower blocks of Sentul, developed previously by YTL. While The Capers is a ‘relative’ amongst other YTL residential developments in Sentul (like The Tamarind, The Saffron etc), its playful semantics and naughty aesthetics can also be enjoyed literally as a caper — a prank — amidst the austere urban conditions of Sentul. Since the emergence of its form, it has garnered nicknames like ‘the crooked building’, ‘the up-ended battleship’, ‘the kris’, and ‘the bengkok building’ amongst taxi drivers, inquisitive passers-by and curious onlookers.Save this picture!Site PlanTHE PROGRAMMATIC AND URBAN DEMANDSThe vision was to create a new designed urban environment to stimulate urban revival and to provide about 500 units of mid-cost housing in Sentul. Conceived as part of a larger masterplan of buildings, bridges, parks, gardens and railroad corridors, The Capers is the high-rise residential counterpoint (in form and in usage) to a series of adjacent low-rise office and commercial blocks.Save this picture!Courtesy of RT+Q ArchitectsThe residential units consist of flats, maisonettes, penthouses, bridge units and townhouses designed around a forum of landscaping, greenery, water-features, swimming pools, pavilions and amenities like function rooms, gymnasiums, prayer rooms, childcare centres, playgrounds and  laundromats; in essence, it is a vital microcosm of a larger and mature urban context. The towers are oriented with views towards Batu Caves (the region’s tourist attraction of limestone cave temples) to the north and the Petronas Twin Towers (until recently the world’s tallest buildings) to the south.Save this picture!Courtesy of RT+Q ArchitectsTHE STRUCTURAL AND CONSTRUCTION CHALLENGEThe construction is borne out of a series of modest building methods, materials and structural design. For instance, the twists and turns of the building form is a result of simple laws of physics: as the floor-slabs are ‘pushed out’ every floor to sculpt the slanted profile of the tower, the building ‘knows when to turn back’ as gravity looms and common-sense prevails.Save this picture!SectionThe structural design is predominantly an interlocking series of reinforced concrete vertical shear walls and horizontal flat slabs. This rudimentary economy of its structure belies the challenges encountered, subsequently, on site. For instance, the jagged form of the towers prevent normal methods of hoisting, delivery and installation. Common construction methods were rethought and improvised.Save this picture!Courtesy of RT+Q ArchitectsMaterials like aluminium panelling and steel edge-detailing were deployed as a leitmotif to express a fresh aesthetic to the prevailing multicolour and plaster-and-paint Sentul experience. Details of metallic fins and edges were also incorporated to preserve proportions and geometry of the design.Project gallerySee allShow lessHigh School Monserrate / Marques Franco ArquitectosSelected ProjectsElastic / Garcia Tamjidi Architecture DesignSelected ProjectsProject locationAddress:Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur, MalaysiaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Sharelast_img read more




Recent Comments